Skip to main content

Houtmassiefbouw | CLT

Duurzaam & ecologisch verantwoord bouwen

Meer informatie

Houtmassiefbouw

Om klanten op allerlei manieren op hun gemak te stellen in de zoektocht naar hun droomhuis biedt OCTO architectuur ook de mogelijkheid aan om in houtmassiefbouw te werken. We volgen ontwikkelingen binnen de massieve houtbouw, kortom houtmassiefbouw,  op de voet op.

Deze constructievorm maakt gebruik van kruislagenhout of CLT (cross laminated timber). Hierbij worden houten platen gedroogd en vervolgens aan elkaar gelijmd waardoor houten panelen ontstaan die gebruikt worden in grote houten prefab elementen.

Houtmassiefbouw biedt enorm veel opties op gebied van het ontwerp. Er kan gekozen worden om enkele houtelementen zichtbaar te laten als designelement of om een volledige gevelafwerking te voorzien in een ander materiaal. Dankzij het groot aantal prefab aan panelen kan er ook sneller gebouwd worden dan op de klassieke methode.

Isolatie

Houtmassiefbouw heeft van nature al een betere isolatie in vergelijking met beton of steen. Naast deze belangrijke factor is het ook mogelijk om op verschillende ecologische manieren te isoleren.

Muurisolatie:  Deze bouwwijze maakt het mogelijk om de muren te isoleren met bijvoorbeeld glasvezel, cellulose of andere isolatiemogelijkheden. Welke isolatie je best gebruikt overleg je best altijd even met OCTO architectuur zodat je zeker bent dat jouw woning aan de isolatienorm voldoet.

Kostprijs

De prijs van een houtmassiefbouw woning is variabel. Zo kan je bijvoorbeeld besparen op funderingen omdat de houten structuur van een houtmassiefbouw woning veel lichter is dan een traditionele woning.

Daarnaast is het bouwen van dit woningtype minder afhankelijk van weersvoorspellingen. Dit is omdat voorbereidingen van een houten woning in een atelier kunnen gebeuren en vervolgens enkel ter plaatsen hoeven gemonteerd te worden.

Echter hangt een effectieve prijs vast aan keuzes die de bouwer dient te nemen zoals bijvoorbeeld de vloerafwerking, de gebruikte technieken in elektronca, sanitair of verwarmingssystemen.

Alle voordelen

  • Brandveiligheid: houtmassiefbouw is één van de meest veilige bouwmethodes op vlak van brandveiligheid
  • Snelle montage: mits een goede voorbereiding in een atelier
  • Comfortabel en gezond binnenklimaat
  • Een bouwwijze die lichter is dan beton of baksteen
  • Goede isolerende eigenschappen
  • Milieuvriendelijke en duurzame manier van bouwen